Εργαλεία

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας, ο Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή αλλιώς το BMI είναι μία γενική ιατρική ένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου.
Λόγω του εύκολου υπολογισμού του είναι ένα ευρέως διαδεδομένο διαγνωστικό εργαλείο των πιθανών προβλημάτων υγείας ενός ατόμου σε σχέση με το βάρος του. Ουσιαστικά, διαιρούμε το βάρος με το τετράγωνο του ύψους μας, δηλαδή

ΔΜΣ = κιλά / (ύψος x ύψος)

Με το εργαλείο που ακολουθεί υπολογίστε το δικό σας BMI

Υπολογισμός BMI
Βάρος
Ύψος
Δ.Μ.Σ>18,518,5 - 2525 - 29,9>30
ΚατάστασηΛιποβαρήςΦυσιολογικό ΒάροςΥπέρβαροςΠαχύσαρκος
Πιθανή ΕπίπτωσηΜπορεί να συνοδεύεται από προβλήματα υγείαςΕίναι δυνατόν να περικλείει κινδύνους για μερικούς ανθρώπουςΚίνδυνος για πλήθος νόσων

Ωστόσο αυτός ο δείκτης δεν είναι πολύ αξιόπιστος όταν χρησιμοποιείται σε άτομα που αθλούνται ή έχουν γενικά αρκετούς μυς όπου αυτά τα άτομα έχουν μεγαλύτερο ΔΜΣ χωρίς να έχουν περισσότερο λίπος. Επίσης άτομα που λόγω ηλικίας ή παθήσεων έχουν χάσει μυϊκή μάζα θα έχουν μικρότερο ΔΜΣ χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν λιγότερο λίπος.

Λόγος Μέσης-Γοφών

Ο λόγος μέσης/ περιφέρειας (waist/hip ratio= WHR) δείχνει τη σχετική κατανομή λίπους στους ενήλικες και των συνοδών νοσημάτων.
Η αναλογία υπολογίζεται ως περίμετρος μέσης(εκ.)/ περίμετρο ισχίων (εκ.).

Υπολογισμός WHR
Waist Circumference
Περίμετρος Γοφών
ΦύλοΠολύ ΚαλάΚαλάΜέτριαΕπικίνδυνα
Άντρας<0.850.85-0.890.90-0.95 ≥ 0.95
Γυναίκα<0.750.75-0.790.80-0.86 ≥ 0.86

Η περίμετρος της μέσης αποτελεί τη μικρότερη περίμετρο της κοιλιακής χώρας (η φυσική μέση-στο ύψος του αφαλού) και η περίμετρος των ισχίων αποτελεί τη μεγαλύτερη περίμετρο στην περιοχή των γλουτών.

Έχει αποδειχτεί με σχετικές έρευνες ότι ο WHR συσχετίζεται ισχυρά με τη σπλαχνική (ή κοιλιακή) παχυσαρκία,η οποία αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως καρδιαγγειακών νόσων, διαβήτη τύπου ΙΙ κ.α.