Στάδια Ζωής

Παιδική και εφηβική ηλικία

  • Η διατροφή των παιδιών είναι σημαντικό να περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, ώστε να αποκτήσει το παιδί υγιεινές διατροφικές συνήθειες από αυτήν την ηλικία όπου θα τις ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή του.
  • Παρόλο που γνωρίζουμε την σημασία της υγιεινής διατροφής στην παιδική και εφηβική ηλικία, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση με τα πιο υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά παγκοσμίως όπου αυτό έχει πάρει απ’ ότι φαίνεται διαστάσεις επιδημίας. Στις μέρες μας σαν συνέπεια της παχυσαρκίας και του υπερβάλλοντος βάρους σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα, υπάρχουν πολλά περιστατικά παιδιών που έχουν χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, υπέρταση ακόμα και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που μέχρι πριν λίγα χρόνια εμφανίζονταν μόνο στους ενήλικες.
Μην ξεχνάμε ότι η σωστή διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι αυτή στην οποία μπαίνουν τα θεμέλια για μια σωστή ανάπτυξη και μια καλή υγεία και αποτελεί επένδυση για το μέλλον τους.

Ενήλικες και Υπερήλικες

  • Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες και είναι ένα σημαντικό εφόδιο για να μπορεί το άτομο να ‘κερδίσει’ την υγεία του.
  • Κατά την διάρκεια της ενήλικης και υπερήλικης ζωής υπάρχουν διάφορες διαιτητικές ανάγκες τόσο για την διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής όσο και για την επίτευξη της μακροζωίας.
  • Λόγω του ότι έχουν εδραιωθεί κάποιες συνήθειες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών δεν είναι εύκολη υπόθεση, η εφαρμογή διάφορων τεχνικών για να μπορέσουμε να τροποποιήσουμε την διατροφική συμπεριφορά του ατόμου είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει το άτομο να υιοθετήσει νέες συνήθειες και να τις διατηρήσει μακροπρόθεσμα.

Εγκυμοσύνη και Θηλασμός

  • Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού γίνονται μεγάλες αλλαγές που μια υγιεινή διατροφή κρίνεται απαραίτητη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας τόσο πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο κατά την διάρκεια του θηλασμού μπορούν να επηρεάσουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την υγεία του παιδιού της.
Μια διατροφή, η οποία να συμπεριλαμβάνει ποικιλία βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, σε αυτή την περίοδο είναι σημαντική τόσο για την γυναίκα όσο και για το παιδί της.